Skeiv litteratur

Vi ønsker å gjøre god ungdomslitteratur med som tar opp skeiv tematikk lettere tilgjengelig. SkU vil gjerne oppmuntre forfattere til å skrive og forlag til å gi ut mer skeiv litteratur!

Hvorfor er skeiv litteratur viktig?
Har du noen gang tenkt på hvordan det skeive mangfoldet blir representert i skjønnlitteraturen? Det har vi! Vi synes det er viktig at alle lesere skal kunne identifisere seg med litteraturen de leser. For at man skal identifisere seg med den, må litteraturen ta opp tema som gir gjenklang i den enkeltes liv.

Kjærlighetshistorier, for eksempel, er et av de tidløse temaene skjønnlitteraturen stadig vender tilbake til. Hvilken kjærlighet ble beskrevet i de siste tre bøkene du leste? Vår erfaring er at bøkene som regel tar opp kjærligheten mellom to cis-personer av ulikt kjønn, i et monogamt forpliktende forhold som har resultert i et barn eller to. Mange identifiserer seg med den typen kjærlighet. Kan du identifisere deg med den typen kjærlighet?

For at litteraturen skal utfordre oss som lesere, utvikle oss som mennesker og ta opp de store spørsmålene som får oss til å reflektere, tenke og reagere må den også beskrive andre typer for kjærliget. Den grenseløse kjærligheten, den vonde kjærligheten, den ikke-eksisterende kjærligheten, kjærligheten mellom to av samme kjønn, mellom transpersoner og cispersoner og ikke minst kjærligheten som deles av mer enn to personer.

Her finner du skeiv litteratur!
Kan ikke bibliotekaren på skolebiblioteket eller ditt lokale bibliotek anbefale deg bøker som du kan kjenne deg igjen i, sier du?

Skeivbok.no er en database over bøker med skeivt tema. Kriteriet for alle bøkene som havner her er at de har minst én viktig karakter som er skeiv (homo, lesbisk, bifil, trans etc.). Her finner du både fag- og skjønnlitteratur for barn, ungdom og voksne!

NRK.no ba i 2013 Deichmanske bibliotek om å lage en liste over skjønnlitterære ungdomsbøker utgitt de siste fem årene og registrert med emneord som blant annet homofili, transkjønnethet og bifili. Følg linken for å finne listen!

Goodreads.com har en oversikt over populære skeive bøker for deg som liker å lese på engelsk.

Anbefalinger fra nettskjemaet vårt
Har du lest en god bok som tar opp skeiv tematikk? Da kan du sende inn din anbefaling i skjemaet under!

crushTittel: Crush
Forfatter: Richard Siken
Tema: Poesi
Innsenders vurdering:
«You said, love for you was like a religion. It’s terrifying.»
–  På tross av at dette er poesi og ikke skjønnlitteratur, anbefaler jeg den på det sterkeste. Siken er i min mening en av de beste nålevende poetene, og i denne debut poesi samlingen, forteller han sin egen livshistorie, og om hans livskjærlighet, Henry. «If you love me Henry, you don’t love me in a way I understand.»
Terningkast: 6
Vil du anbefale denne til andre?: Ja

starkTittel: Jeg tar sjansen
Forfatter: Ulf Stark
Tema: Trans?
Innsenders vurdering:
Simone flytter til et nytt sted og blir oppfatta som gutten Simon. I stedet for å korrigere dette, begynner hun å leve som gutt. Hun har ingen uttalt identitet som gutt, og på slutten av boka avslører hun seg. Dette fikk meg til å mene at slutten var dårlig da jeg leste den første gang. Jeg ønska meg egentlig ei bok om en transmann. Men hvis man leser den som en utforskning av kjønnsroller fungerer den fint. Mener å huske at det også er litt forviklinger med seksuell orientering i den.
Terningkast: 4
Vil du anbefalle denne til andre?: Ja

timoTittel: Kjære Timo
Forfatter: Elin Brodin
Tema: AIDS
Innsenders vurdering:
Litt utdatert, men gir et godt tidsbilde. Hovedpersonen er ei jente som opplever at en venn dør av AIDS.
Terningkast: 4
Vil du anbefale denne til andre?: Vet ikke

cayalTittel: Svart cayal
Forfatter: Per Knutsen
Tema: Homofili
Innsenders vurdering:
Denne er nok mer problemfokusert enn nyere bøker, men jeg likte den veldig godt den gangen.
Terningkast: 5
Vil du anbefale denne til andre?: Ja

rivingTittel: I en og samme person
Forfatter: John Irving
Tema: hiv/aids, trans, biseksualitet, kjønnsidentitet, kjønnsutrykk, menn som har sex med menn
Innsenders vurdering:
Fantastisk bok om å eksperimentere med kjønn og seksualitet, om da hiv/aids-epideminen kom til USA, om seksuell vekkelse i ungdommen, om å ikke bli forstått av samfunnet rundt deg og mange andre tema. Ikke bare gir boka en slags innføring særlig i hvordan skeive miljø i USA ble preget av hiv-/aidsepidemien på tidlig 1980-tall, men den gir også innblikk i transmiljø i USA og Europa. Samtidig er det en lystig tone i boka, full av fremtidshåp og humor, selv om den berører alvorlige tema. Både interessant for de som er «i skapet», er åpne, de som er identitetssøkende, de som er politisk interesserte, og de som ikke er det
Terningkast: 6
Vil du anbefale denne til andre?: Ja

appelsinerTittel: Ikke bare appelsiner
Forfatter: Jeanette Winterson
Tema: lesbisk, forelskelse, religiøsitet
Innsenders vurdering:
Noe utdatert og kanskje en fremmed verden for mange unge, skeive i Norge i dag. Allikevel kan den være interessant for de som er opptatt av skeivhet i religiøse miljøer.
Terningkast: 3
Vil du anbefale denne til andre?: Vet ikke

yngveTittel: Mannen som elsket Yngve
Forfatter: Tore Renberg
Tema: forelskelse
Innsenders vurdering:
Utrolig flott bok om Den Store Forelskelsen. Tilfeldigvis er forelskelsen i dette tilfellet mellom to av samme kjønn, men det gjøres ikke noe stort nummer ut av dette. Boka er derfor mer allmenngyldig enn mye annen skeiv litteratur, noe flere kan kjenne seg igjen i.
Terningkast: 6
Vil du anbefale denne til andre?: Ja